RC Modely

Stránky věnované rádiem řízeným modelům letadel

Létám blbě, ale rád - Slušovice 24.-25.4.2010

Setkání modelářů se uskutečnilo na letišti Bílá hlína u Slušovic. Počasí bylo nádherné, snad úplně všichni měli spálené uši od sluníčka. Vítr chvílemi dosahoval v nárazech rychlosti 4 m/s, ale k poledni se trochu utišil. Já jsem se synem dojel kolem půl desáté dopoledne. Vítr byl ještě malý, tak 2 m/s.Důležitá byla předletová příprava, kde se řešilo, kdo a s čím bude létat, jaké jsou kanály, ...

 Já jsem měl v úmyslu zalétat dvoumotorovou Partenavii, ale stávkoval jeden motor či regulátor a do vzduchu nešla. Starosti s technikou měl i Víťa, kterému na letišti "odešlo" křidélkové servo na Triniti, tak se stal nedobrovolně divákem. Další technické problémy měl i Jožka, kterému vyhořel za letu regulátor. Bylo to těsně před přistáním a modelu se nic nestalo.

Zálétly se postupně dva stroje. Jardův Su-31M a můj hornoplošník na 6.5ccm. První šel Jarda. Model chodil velmi dobře, byl trochu víc ostrý, zvláště na výškovku. Při přistání se trochu víc prosedl a odneslo to servo směrovky. Dalšího létání nebyl již schopen.

Další zálet jsem měl já. Příprava byla jiná než u předchozího elektromodelu. Bylo nutné seřídit motor, nastavit minimální plyn a zhasínání motoru. Byla provedena zkouška pojíždění a pak hurá na start. Model se chová velmi dobře, jen trochu bylo nutné vytrimovat křidelka.

S akrobatickým modelem Spark létal velmi pěkně Martin. Já jsem létal i s Bladem, Luboš měl s sebou i Čápa (obr.14) a vytahovali ho na vleku. Můj syn řádil s házedlem, startoval kruhovým hodem. Další z motoráků byl dvouplošník Davida na motor 6.5ccm.

Velmi zajímavým modelem byl Jirkův elektrovětroň s rozpětím téměř pěti metrů.

Jarda létal i s elektrou z EPP, David měl model Pipera od firmy Hacker.

Jak to vypadá, když se "chytají ryby" je vidět na obr. rybáři :-)

Další zajímavý model byl Su-47 Berkut. Měl ovládání "vektorizace" tahu. Osazen byl 12ti servy. Zatahovací podvozek a dva motory.

 

Předletová příp...
Víťova Triniti ...
03
Jardův Su-31M
Můj motoráček
Seřízení MVVS 6...
Pojíždění
Těsně před prvn...
Start
Trochu trimován...
Martinův Spark
Martin a Spark
Můj Blade Dance...
Lubošův Čáp
Syn s házedlem
Davidův dvouplo...
Jirkův XXL větr...
Jirkův XXL větr...
Jirkův XXL větr...
Jarda s Extrou
Jardova Extra
David s Piperem
Piper
"rybáři"
Su-47 Berkut
26