RC Modely

Stránky věnované rádiem řízeným modelům letadel

Mega Cup Brno 5.6.-6.6.2004

Ve dnech 05.-06.6.2004 proběhl Mega Cup v Brně-Medlánkách. Jedná se o setkání elektroletců. Bohužel v sobotu nepřálo počasí, ale v neděli vyšlo sluníčko a bylo velmi pěkně, jen na některé modely trochu víc foukalo. Tentokráte se organizátoři opravdu vyšvihli a program jel jako na drátku. Zrušili soutěže, a ceny se na závěr losovali. Pro diváka jednoznačně přínos a piloti se dostali k létání i vícekrát za den.

K vidění byly velké modely i modely malé. K těm velkým určitě patří model větroně DG-600 pana Páče (obr.1) a model větroně ASW-27 kolegy Kallaba (obr.2). Oba předvedli modely ve společném vystoupení. Mezi ty větší patřil také model Beta Major (obr.3), Klemm KL-35D (obr.5) a model Dornier Do 335 (obr.4) s jedním tažným a druhým tlačným motorem. Tento model vynikal svým letovým projevem.

Mě osobně velmi zaujal model Aero A-102 (obr.6 - 8), který vyrábí firma Savex. Se svojí vzletovou hmotností 9kg byl poháněn prototypem střídavého motoru AXI s dřevěnou vrtulí 22/10. Po obloze se proháněl opravdu skvěle. I pilot potvrdil výborné letové vlastnosti modelu, který je zpracován opravdu do podrobností.

Mezi ty menší modely jistě patří výrobní produkce firmy Alfa Model (obr.9). Pan Alfery a jeho syn předvedly převážnou část svých modelů. Přestože celkem foukalo, modely se chovaly velmi dobře - samozřejmě i díky pilotnímu umění obou pilotů.

Mezi kuriozity patřily modely vírníků, které byly předvedeny i v letové ukázce (obr.10). O další překvapení se postaraly další dva modely (včetně pilotů). Proudový model (obr.12) dělal vlečnou pro stejný model (obr.11), jen bez turbíny. Byl to nevšední zážitek. Vlečná táhla model celou dobu vystoupení a prováděli spolu základní akrobatické prvky. před přistáním se oddělily a přistávali každý sólo.

A co na závěr? Chtěl bych popřát organizátorům mnoho takových akcí. Velmi se zlepšili.

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12