RC Modely

Stránky věnované rádiem řízeným modelům letadel

Modellbau Wien 23.10.2003

Po návštěvě Model Hobby v Praze jsme se rozhodli navštívit modelářskou výstavu Modellbau ve Vídni. Vstupné vcelku lidové 6 Euro a cesta byla kratší než do Prahy

Na výstavě převažovaly modely vlaků a všeho co k nim patří. Byly k vidění velké železnice, lokomotivy na parní pohon, které byly ovládány RC soupravou. Krásné kolejiště s nádražím, cestujícími a krajinkami. Bižuterie kolem vláčků tu bylo opravdu nepřeberné množství.

Výstava byla prodejní. Dalo se tu koupit velmi kvalitní nářadí a nástroje - od pinzet, klíčů, šroubováků po soustruhy a 2D CNC frézky. Mě velmi zaujala modelářská bižuterie. Různé druhy vypínačů, prodlužovacích kablíků, koncovek a mnoho dalšího. Ceny RC souprav nemá smysl tu ani rozebírat ....

Samostatnou kapitolou byly plastikové modely. Mnoho prodejců tu nabízelo různé stavebnice modelů letadel (obr.11), aut i lodí (obr.3).

V průběhu výstavy byly předvedeny některé modely i v akci. Osobně jsem byl velmi mile překvapen nízkou hlučností vrtulníku s turbínou. Předváděl sice spíše jen visení - moc místa neměl, ale i tam to bylo obdivuhodné. Jeho pístový kolega, v rukou zkušeného pilota, již dělal divy. Dále se předvedl model letadla turbínou (obr.8). Jezdil po zemi a "foukal" na diváky. Další v pořadí bylo obrněné vozidlo (40kg), které zdolávalo překážky z písku. Na závěr vyjela kolona tahačů i s návěsy. Byly ozdobené jako vánoční stromečky.
Jako jediný zástupce "dospělých" letadel tu byl celokompozitový letoun firmy Diamond (obr.7)

Obr.1 Obr.1
Obr.2 Obr.2
Obr.3 Obr.3
Obr.4 Obr.4
Obr.5 Obr.5
Obr.6 Obr.6
Obr.7 Obr.7
Obr.8 Obr.8
Obr.9 Obr.9
Obr.10 Obr.10
Obr.11 Obr.11
Obr.12 Obr.12