RC Modely

Stránky věnované rádiem řízeným modelům letadel

Model Hobby 26.9 - 29.9.2002

Na výstavu Model Hobby jsme s Efinem dorazili ve čtvrtek 26.9. těsně po desáté hodině dopolední. Po cestě nám trochu pršelo a provoz byl, až na Prahu, ucházející. Po Praze jsme se trmáceli asi 45 minut. Nechci zde vyjmenovávat firmy které na výstavě byly (MVVS, Reichard, Mega, Robbe, ...) protože bych na některé určitě zapoměl. Pokusím se spíše informovat o věcech co nás zaujaly či se nám prostě líbily.

Jako první mi padl do oka stánek prodejců modelářského zboží rcm Pelikán, kde byly motory Irvine, MVVS, i čtyřtakty OS-Max, serva od firem Hitec, Graupner a Robbe. Dále stavebnice modelů aut, letadel a prostě to co se v takových obchodech prodává i takové které se hned tak nevidí. Parní stroj, který byl vystaven za sklem byl opravdu pro potěchu oka i srdce (kdo by měl zájem dodám kontakt na výrobce).

Obr.1 Obr.1
Obr.2 Obr.2
Obr.3 Obr.3
Obr.4 Obr.4
Obr.5 Obr.5
Obr.6 Obr.6
Obr.7 Obr.7

Firma Mega představila nové střídavé motory, které byly určeny, mimo jiné, na pohon turbíny. Své zastoupení tu měly i spalovací motory. Firma MVVS předvedla již tradiční řadu motorů a jeden opravdu pěkný (na obrázku - MVVS 58 údajně nejlehčí a nevýkonnější motor ve své třídě hmotnost 1650 g bez zapalování, vrtání 42mm zdvih 42mm). Samozřejmě, že nechyběla ani firma ZDZ se svojí kolekcí a novinkou ZDZ 50 RV.

Na výstavě si našla své místo i výstavka historických modelářských motorů s jiskřivou svíčkou nebo detonační. Bylo opravdu úžasné kolik výrobců motorů v té době bylo. Bylo si opravdu z čeho vybrat. Součástí výstavky historických motorů byly i repliky tehdejších modelů.

RC vybavení bylo již tradičně doménou firem Robbe a Graupner. Robbe předvádělo své tradiční modely řady FC a novinky řady FX. Vystavena byla i Futaba FF-9 a souprava pro nejnáročnější Futaba PCM 1024. Opravdu pěknej kousek. Robbe má také skvělé nabíječky a jedna (MaxAmp), která je na obrázku je opravdu výkonná. Vybíjecí proud až 22A to už je pěknej kalibr.

Obr.7 Obr.7
Obr.8 Obr.8
Obr.9 Obr.9
Obr.10 Obr.10
Obr.11 Obr.11

V elektronice měly své zastoupení firmy Bel, JETI model, MGM Comppro, Potensky a další. Téměř vše co se vystavovalo se také dalo koupit. Ceny byly s výstavní slevou, ikdyž někdy jsem přemýšlel jestli je se slevou nebo ne. Objevily se i nové nabíjecí baterie NiMH SAFT 3000. Vystavovatel ujišťoval, že vydrží až 35A trvale. Uvidíme.

Výstava byla zajímavá, jen škoda, že někteří vystavovatelé tu již nevystavují. Naše putování ale neskončilo a vrhli jsme se do Hangáru a k firmě Savex, která měla samostatnou prezentaci ve stejné budově jako je Hangár. Návštěva Savexu byla opravdu bomba.

Další obrázky nechám už bez komentáře. Nejsem a nikdy spisovatel nebudu :-))

Obr.12 Obr.12
Obr.13 Obr.13
Obr.14 Obr.14
Obr.15 Obr.15
Obr.16 Obr.16
Obr.17 Obr.17
Obr.18 Obr.18
Obr.19 Obr.19
Obr.20 Obr.20
Obr.21 Obr.21