RC Modely

Stránky věnované rádiem řízeným modelům letadel

Modelářský veletrh Sinsheim 13.-16.3.2008

Po čtyřech letech jsme opět vyrazili na modelářský veletrh v Sinsheimu. Cesta dlouhá, ale ubíhala rychle. Tentokráte bez kontrol na hranicích. Na místo jsme dojeli kolem třetí odpoledne a ihned jsme vyrazili do muzea. Když jsme tam byli naposled, tak Concorde stál ještě na zemi a nebyl přístupný interiér letounu. Šli jsme se do něj podívat.

Navečer jsme se jeli ubytovat do hotelu ve Spayeru, asi 40 km od Sinsheimu. Hned vedle hotelu bylo technické museum.

Expozice byly již tradičně rozděleny do šesti hal. V hale číslo 6 byly letecké modely a modelářská bižuterie (obr.1). V ostatních halách byly auta, modely železnic, plastikové modely a nářadí, nástroje, obráběcí stroje a různé doplňky.

 Jel jsem do Sinsheimu hlavně proto, abych zjistil co nového je na poli WiFi techniky v modelařině. Bohužel, to co jsem měl možnost vidět nebo spíše nevidět bylo zklamání. Zatím se více mluví než prodává. Od Futaby nebyl k prodeji ani jeden modul na 2,4 GHz, přijímače se prodávali. U Graupnerů to bylo trochu lepší, tam výměnné moduly měli. Snad jedině Spectrum mělo všeho dosti (obr. 15). Ukázalo se i několik dalších výrobců pro 2,4 GHz, např. Jamara (obr.2). Je prostě cítit, že prodejci asi vyčkávájí nebo snad doprodávájí zásoby klasických souprav. Nevím.
Na každém kroku byl cítit silný vliv výrobků z dálného východu. Např firma Hyperion, známá např svými nabíječi a balancéry, ty vystavovala na poměrně velké ploše a ceny jejich stavebnic byly opravdu nízké (obr.3). Kompletní stavebnice se pohybovaly kolen 120 EUR (obr. 18, o rozpětí kolem 1m a s veškerou bižu a motorem). Ze "stavebnic" byly nejrozšířenější vrtulníky, vrtulníčky a vše co mělo navrchu vrtulku či vrtulky (mouchy, kosmonauti,....) - doslova za pár euro - od 20 EUR
Naštěstí byli přítomni i standardní výrobci jako např. Schultze (obr.4). K vidění byly i opravdu velké modely Jak 55(obr. 5) pro hvězdicový motor Seidel (obr.13 a 14).

 Již tradičně ve střední části haly byly vystaveny práce modelářů (obr.6 až 12), některé kousky byly opravdovou lahůdkou a pastvou pro oči. Modelářská bižuterie byla zastoupena, mimo jiné, i indickou firmou vyrábějící pneumatické zatahovací podvozky. Další, velmi rozšířený sortiment, byly kompozitové vrtule a kompozitové podvozky (obr. 16 a 17)

 Samozřejmě jsem hledal české výrobce a našel, regulátory Jeti a motory AXI. Byli pod hlavičkou jiných firem, ale byli (obr.19 a 20). Mojí slabůstkou jsou čtařtaktní víceválcé motory a proto jsem nemohl vynechal firmu Seidel a firmu Aeronaut, která prodává motory Saito. Byly k vidění řezy těchto motorů (obr. 21 a 22). Ukázky jiné než letecké modelařiny se mi také líbíli, ale letadla jsou letadla (obr. 23 a 24) ..... asi nejzajímavější byly parní stroje na pohon lodí (obr. 25) a pak úžasné modely ze zápalek (obr. 26)

 Ke konci mojí prohlídky výstaviště jsem se ještě jednou vrátil ke stánku Robbe, kde se podle sdělení vystavovatelů pouze suportovalo, nikoli prodávalo. Takže na rady sem, ale koupit jinam. Asi to tak má být. Prohlídl jsem si nejnovější rádia FX-30, FX-40 a T7C na 2,4 GHz (obr. 29 a 30)

 Zajímavý je částečný ústup celokomozitových modelů typu F3B a F3J bylo jich velmi málo, naopak je vidět, že o celokompozitové modely velké je zájem (obr.31 a 32).
A závěrem? Já si rozhodně na 2,4GHz ještě chvilku počkám, je to jistě velký krok a správným směrem, když vidím kolik hraček se nám hrne do pásma, ale ještě trochu počkat neuškodí. Třeba Jeti budou taky výborní. Co taky nebylo na výstavišti? Např. články A123 měl jediný prodejce a za dost peněz, žádné packy jen sólo články a nebyl o ně zájem .....
Prohlídku jsme ukončili kolem půl šesté večer. Venku lilo jako z konve. Stáli jsme s autem asi 15 minut chůze od vchodu.

Vstupní hala
2,4 GHz Jamara
stánek fa.Hyper...
stánek fa Schul...
Jak-55
detail kokpitu
07
08
detail stavby
10
11
Wilga
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32